Denne uken var det møte i Nasjonalt forum for realfag. Jeg deltok sammen med Bjørn Olsen, fagsjef i NITO. Her samles de sentrale organisasjonene og aktørene i norsk utdanning og arbeidsliv. Dette er et forum som er opprettet som et rådgivende organ for Kunnskapsdepartementet i spørsmål om status og utvikling for realfag og teknologi.
På sist møte ble den nye strategien for styrking av realfagene 2010-2014 presentert, en strategi som er forankret i Nasjonalt forum for realfag. Partene i Nasjonalt forum for realfag stiller seg bak målene i strategien «en real framtid 2010-2014″.
Dette er den tredje strategien for å styrke realfagene. Vi kan vel ikke si at vi har kommet «i mål» med tidligere strategier, men gir ikke opp, til det er temaet for viktig. Det å vekke interesse for realfag og ikke minst «ufarliggjøre» realfag er viktig, ikke bare for å sikre rekruttering til ingeniørutdanning. Realfag spenner mye bredere og vil være nyttig nesten uansett hva man skal jobbe med.
Skal dette lykkes må vil alle jobbe sammen og trekke i samme retning. Her trekker jeg frem det som innledningsvis står spesielt er vårt ansvar å jobbe med
Arbeidstakerorganisasjonene vil:
- følge opp at lærerne som profesjon er forpliktet til å vedlikeholde, oppdatere og videreutvikle sine kunnskaper gjennom systematisk etter- og vudereutdanning
- bidra til å forankre satsningen på realfag hos medlemmene og motivere til deltagelse
- bidra til lokalt samarbeid med arbeidsgiver om gjennomføring av satsningen for å styrke opplæringen i og rekrutteringen til realfagene
På sist møte i Nasjonalt forum for realfag ble også mandatet diskutert, og det kan hende at det her vil komme endringer etterhvert, men slik ser det ut nå.
Mandat:
- Bidra aktivt i arbeidet med felles og samordnet satsning på realfag.
- Identifisere nye hovedufordringer, blant annet gjennom bedre kunnskapsgrunnlag, og eventuelt initiere tiltak for å møte disse utfordringene.
- Ha en felles rådgivende funksjon ovenfor Regjeringens politikkutforming på feltet.
- Følge utviklingen for realfagkompetanse i Norge, herunder gjennomføringen av strategiene.
Jeg har tro på denne nye strategien og forventer vi skal flytte oss mange skritt opp og frem i forhold til interesse for realfag. Hvorfor har jeg tro på strategien? Vi er mange som står bak og er villige til å bidra til at dette blir en suksess. Det er i strategien satt tydelige mål og spenstige delmål. MEN, og det er jo alltid et men, her holder det ikke at alle er enige og vil strategien det beste, dette vil koste penger, og det vil koste penger over tid. Det er alleredeigangsatte prosjekter som Lektor II ordningen og prosjekt Enter. Disse må man være villige til støtte økonomisk, ikke bare i oppstarten men over tid. Kan Lektor II ordningen ende opp som en ordning for større bedrifter fordi det koster for mye for mindre bedrifter å være med?
Etterhvert vet vi litt om hvilke tiltak som ikke fungerer, foreksempel ser det ikke ut til at spennende realfagsnettsider er med på å motivere ungdom til å søke realfagsutdanning. Hvilke tiltak er det som vil fungere? Vi vil svært gjerne ha innspill på tiltak som dere har erfart at fungerer.
En erfaring man har gjort seg i forhold til hva som nytter, er at de som velger realfag blir motivert enten av en god realfagslærer eller nær familie. Har dere vært med å bidra til at ungdom har valgt realfag og har dere gode tips i forhold til hvilke argumenter som fungerer? Hvilke komponenter skal vi få lagt inn i den neste realfagskampanjen? Hvis det i det hele tatt er noen vits å ha noen…
La oss få til en spennende diskusjon på dette Og les selvfølgelig saken som ligger på NITOs nettsider om saken.